A A A K K K
людям з порушенням зору

Комунальна установа
"Центр професійного розвитку педагогічних працівників"

Люботинської міської ради Харківської області

Онлайн-ресурси на допомогу вчителю географії

Дата: 01.02.2021 10:43
Кількість переглядів: 770

Корисні інтернет-ресурси для вчителів географії

https://rada.info/upload/users_files/41765931/768b315c4068ae541f789f2148fd6a2b.jpg

1. "Seterra Online" -  На платформі зібрано понад 200 географічних завдань різного ступеня складності та відмінної тематики, які відображуються на зручно влаштованому інтерфейсі. Граючись, можна у цікавий спосіб запам'ятати розташування країн та їх столиць, пам'ятки, прапори, номенклатуру від найбільш визначних географічних об`єктів до найдрібніших. Авторкою проекту є шведська програмістка Маріанна Вартофт. Ресурс був розроблений у 1998 році. За 20 років існування онлайн-гра не тільки не втратила своєї актуальності, але за рахунок вдосконалення набула популярності. На сьогодні сайт адаптований під 32 мови, ресурс підтримується практично всіма існуючими браузерами. Окрім того, випущені мобільні додатки для iOS, Android, Ipad. Цю платформу можна запроваджувати при роботі з учнями 6, 7 та 10 класів для засвоєння таких категорій знань:

  • материки та частини світу;
  • найбільші країни в світі або в межах окремого материка;
  • столиці країн і найбільші міста;
  • річки;
  • озера, моря;
  • острови;
  • прапори окремих країн.

Сайт корисний завдяки таким сервісам:

  • з початком роботи запускається таймер, що відображає час, витрачений на виконання конкретного завдання;
  • при хибному кліку на об`єкт підсвічується зеленим його назва, що сприяє поступовому запам`ятовуваню географічної номенклатури;
  • завдяки кольоровій градації на інтерфейсі в процесі та після виконання завдання можна побачити, які об`єкти були відмічені одразу вірно (позначені білим кольором), з другої спроби (підсвічується жовтим) чи взагалі не відмічені (червоний);
  • на екрані відображається відсоток правильних відповідей, який показує ступінь засвоюваності матеріалу та дозволяє провести оцінювання учнів автоматично.

Перехід за посиланнямhttps://online.seterra.com/ru

2. "Сім чудес України" - добірка відеоматеріалів про визначні місця України, всеукраїнський просвітницький проект. Його задум — показати Україну з боку непересічності та унікальності у природному та історико-культурному форматі. А головна мета —  формування привабливості країни як для зовнішнього, так і внутрішнього туризму. Проект реалізований у форматі періодичного всеукраїнського змагання. За період існування проекту конкуренція між визначними місцями України визначалася у таких категоріях:

  • «7 історико-архітектурних чудес України»;
  • «7 природних чудес України»;
  • «7 чудес України: замки, фортеці, палаци»;
  • «7 історичних міст та містечок».

У межах проекту було відзнято понад 40 відеофільмів про найбільш знакові місця України. Всі вони є у вільному доступі на офіційному сайті проекту. Проект був започаткований фондом Миколи Томенка «Рідна країна» у 2007 році. Відзняті в рамках проекту відеофільми можна показувати учням на уроках в межах програми 8 та 9 класів. Відеоматеріали завдяки поєднанню змістовності та якісному оформленню неодмінно сподобаються школярам. Адже таким чином можна розширити уявлення про визначні місця України, які дійсно варті уваги! До того ж, переглядання невеличкого тематичного відеофрагменту на уроці дозволить переключити учнів на інший вид діяльності. На головній сторінці сайту міститься інтерактивна карта, на якій відображено всі об`єкти, відзначені в межах всеукраїнського конкурсу. Карта масштабується, тому зі збільшенням детальності кількість позначених пам'яток збільшується. Це сприяє розширенню знань про непересічні місця в Україні і формує просторове уявлення головних пам'яток України.

Перехід за посиланнямhttps://7chudes.in.ua

3. "Mapillary" сервіс, на якому можна подивитися точкові панорамні фотографії з певного куточку світу і розглядати панораму лінійно. Функціонал сайту передбачає можливість додавати власні світлини з прив`язкою до місцевості, побачити на власні очі, здійснивши віртуальну подорож. Ресурс Google Earth — загальновідомий, а про наявність його аналогу з додатковими функціями мало хто знає. Хоча ресурс є англомовним, але автоматична функція перекладу, передбачена Google, за бажанням відобразить зміст сайту більш зрозумілою мовою. Але цей сервіс доступний лише у броузері Chrome. Ресурс розроблений швейцарською компанією Mapillary AB у 2014 році. Зараз на сайті міститься понад 22 млн світлин з різних куточків світу. На меті проекту — створення фотобанку, матеріали з якого будуть охоплювати всю земну кулю. Можливостями сайту передбачено відображення інформації пошарово (супутникові знімки, детальні карти тощо). Цю функцію можна використати на уроках у 6 та 8 класах при вивчені топографічних карт. Запропонуйте учням здійснити порівняльний аналіз реальних світлин та відповідної місцевості на топокарті. Адже кожен знімок геокодований.

  1. У межах проектної роботи запропонуйте школярам геокодувати власну добірку світлин. Таким чином ви долучитися до глобального всесвітнього проекту!
  2. З використаням цього ресурсу можна підготувати квест рідним містом чи запропонувати віртуальну гру. Надайте школярам добірку геокодованих світлин, за деталями яких вони мають визначити місцевість тощо.

Перехід за посиланням: https://www.mapillary.com

4. "Mozaik Education" - інтернет-сервіс, що забезпечує інтерактивне навчання і на даний момент займає перше місце в Україні серед подібних собі. Його основна складова - mozaBook урізноманітнює інструментарій шкільних уроків численними ілюстраційними, анімаційними та творчими презентаційними можливостями. Видовищні інтерактивні елементи й вбудовані додатки сприяють розвитку навичок, полегшують проведення дослідів, пробуджують зацікавленість учнів і допомагають в легкому засвоєнні навчального матеріалу. Незамінний інструмент для вашого STEAM проєкту. Даний інтерактив розрахований на велику кількість предметів, в тому числі й біологія. Підтримую велику кількість мов, серед яких є українська мова.

Перехід за посиланням: https://www.mozaweb.com/uk/

5.  "ГЕОГРАФІЯ: ЗАГАЛЬНА ГЕОГРАФІЯ" - курс буде цікавим та корисним для всіх вікових категорій. Він особливо актуальний для учнів 6-11 класів, а також є базовим при підготовці до ЗНО. Перед вами курс загальної географії — фундамент географічних знань. Під час проходження цього курсу ви дізнаєтесь історію найвизначніших географічних відкриттів, опануєте навички використання планів і карт, пізнаєте таємниці оболонок Землі та, найголовніше, навчитесь розв’язувати будь-які географічні задачі. Це цікавий і корисний курс, який допоможе вам не тільки отримати потрібні для ЗНО знання, а й щиро полюбити географію.

Перехід за посиланнямhttps://courses.ed-era.com/courses/EdEra/g102/G102/about

6 "Готові шкільні презентації на будь-який смак та тему"  На порталі представлені тисячі унікальних авторських презентацій з будь-яких предметів, які широко і яскраво представляють обрану Вами тему. Немає жодної необхідності годинами працювати над візуалізацією заданого матеріалу – Ви гарантовано знайдете потрібну серед розмаїття варіантів. Усі презентації створені у програмі Power Point та доступні на будь-якому комп’ютері.

Перехід за посиланнямhttps://gdz4you.com/prezentaciyi/geografiya/

7. MozaBook – інтерактивне навчання №1 в Україні. MozaBook урізноманітнює інструментарій шкільних уроків численними ілюстраційними, анімаційними та творчими презентаційними можливостями. Видовищні інтерактивні елементи й вбудовані додатки сприяють розвитку навичок, полегшують проведення дослідів, пробуджують зацікавленість учнів і допомагають легко засвоїти навчальний матеріал.

https://www.mozaweb.com/uk/mozabook

8. Для підвищення ефективності навчання спеціалістами Інституту передових технологій (ІПТ) створено Інтернет-ресурс www.osvitanet.com.ua  з інтерактивними функціями та методичним наповненням із географії. Зареєструйтесь на сайті http://osvitanet.com.ua . Відкрийте для себе атлас з географії вашого класу, та працюйте з ним як онлайн, так і зберігаючи географічні карти собі на комп’ютер. Також на сайті кожен розділ містить підрозділи (відповідно до класів, у яких вивчаються дані предмети). У підрозділах є доступ до атласів, підручників та ілюстрацій. Ресурс є безкоштовним.

9. Проект https://moregeo.com є унікальною базою знань із географії. Тут можна ефективно користуватися будь-якою інформацією, щоб підготуватися до уроку, самостійної або контрольної роботи, ДПА, ЗНО. Основні цілі проєкту – заощадження часу та отримання актуальних географічних знань. Унікальним є наявність величезної бази тестів за всіма темами курсу географії. Школярі можуть пройти будь-який з них, отримати результат, перевірити правильну відповідь, звернутися до бази знань для повторення матеріалу, не виходячи зі сторінки. Автор проєкту – учитель географії Харківської гімназії №47 Харківської міської ради Харківської області Дмитрик О.О.

10.Quiziz (https://quizizz.com) – сервіс для створення вікторин і тестів. Учитель створює тест або вікторину на своєму комп'ютері, а учні можуть відповісти на запитання зі своїх мобільних пристроїв. Бали нараховуються за правильні відповіді. Школярі можуть приєднатися до вікторини, перейшовши за посиланням і ввівши код, присвоєний грі. Вікторини, створені за допомогою Quizizz, корисно  запропонувати як домашнє завдання.

11. StudyGeкишеньковий глобус, який  допоможе школярам запам'ятати, де знаходиться та чи інша країна, який у неї прапор, яка столиця. Дуже корисно та продуктивно буде потренувати свою пам'ять, запам'ятовуючи інформацію про країни. Гра обов’язково сприятиме поліпшенню знань з географії. Можна просто використовувати ці додатки як настільний глобус, на якому знайдеться багато інформації про країни, наприклад, їх прапори і столиці.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mileoDev.geography&hl=uk&gl=US

12. За допомогою WorldMapQuiz школярі з задоволенням вивчать розташування країн по всьому світу. Учитель може мотивувати учнів до цієї гри, пояснивши, що вони відкриють для себе багато цікавого в режимах «Прапори» та «Столиці», перевірять, на що готові в режимі надзвичайного усунення.

http://worldmapquiz.qbisstudio.com/

13. Google Планета Земля (https://www.google.com.ua/intl/uk/earth/). До роботи з цим ресурсом учитель може надати інструкції учням: перейдіть у режим «Перегляд вулиць» і прогуляйтеся будь-яким маршрутом; ушар Voyager, щоб побачити знімки нашої планети, зроблені професійними фотографами Sesame Street, BBC Earth, НАСА і інших партнерів Google. За допомогою інструментів сервісу можна визначати географічні координати об?єктів, їх висоту над рівнем моря, відстані між об?єктами та зробити інші вимірювання.

14.Windy (https://www.windy.com/) – незвичайний інструмент для візуалізації прогнозу погоди. Учитель має пояснити учням, що коли вони спостерігають тропічний шторм або можливу сувору погоду, планують поїздку, займаються спортом на відкритому повітрі, або їм просто потрібно знати, чи буде дощ у ці вихідні, Windy надасть найактуальніше прогноз погоди. Унікальність Windy полягає в тому, що він надає найбільш якісну інформацію. Потужна плавна презентація робить прогноз погоди справжнім задоволенням.

15. Проєкт «Нова школа» https://video.novashkola.ua/ це агрегатор мультимедійних навчальних матеріалів з усього світу.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень