A A A K K K
людям з порушенням зору

Комунальна установа
"Центр професійного розвитку педагогічних працівників"

Люботинської міської ради Харківської області

Організація освітнього процесу

Дата: 08.02.2021 16:30
Кількість переглядів: 366

 ЯКІСНА ТА ДОСТУПНА ДОШКІЛЬНА ОСВІТА: ПЛАН МОН НА 2021 РІК

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет розповів про виконані завдання в галузі дошкільної освіти в 2020 році відповідно до пріоритетів діяльності МОН, а також про цілі на 2021 рік.

Серед планів – створення місць для дошкільнят, нова редакція Закону України «Про дошкільну освіту» та схвалення Концепції розвитку дошкільної освіти. Міністерство також планує розробити професійні стандарти вихователя й керівника закладу дошкільної освіти, провести оцінювання якості освітнього процесу в дитсадках методикою ECERS-3 та продовжувати створення умов для безбар’єрного середовища в закладах дошкільної освіти. 

Докладно про здобутки 2020 року та плани МОН на 2021 рік читайте за посиланням.



ТРИВАЄ СЕРІЯ ВЕБІНАРІВ «ЯКІСНА ДОШКІЛЬНА ОСВІТА В УКРАЇНІ»

У грудні 2020 року розпочалась серія вебінарів «Якісна дошкільна освіта в Україні», які тривають і протягом січня-лютого 2021 року. Дізнаватись про вебінари, а також переглядати їх можна на Facebook-сторінці МОН за посиланням.

Вебінари дають змогу дізнатись більше про методику ECERS-3 та її застосування в повсякденній роботі закладів дошкільної освіти. ECERS-3 – це не лише дослідження, яке має на меті оцінити якість освітнього процесу в дитсадках, але і цілісна методика, яка може слугувати орієнтиром для покращення умов для розвитку дітей.

26 січня відбувся третій вебінар із цієї серії. Під час нього йшлося про простір, вмеблювання та повсякденні практики особистого догляду для дошкільнят. Наприклад, спікерки розповіли про споживання їжі та туалетно-гігієнічні процедури в дитсадках, а також надали практичні поради щодо покращення цих процедур. Із відеозаписом третього вебінару можна ознайомитись за посиланням, а докладніше дізнатись про його зміст –тут

Четвертий вебінар відбувся 2 лютого і під час нього спікерки розповідали про мовлення, грамотність і види навчально-пізнавальної діяльності дошкільнят. Вони поділились практичними порадами щодо заохочення дітей до мовлення, використання математики в повсякденному житті та організації вільної гри. Переглянути вебінар можна за посиланням, а прочитати про нього більше – тут

Подивитись перший і другий вебінари, про які ми писали минулого разу, можна тут і тут відповідно.


 НУМО – ПЛАТФОРМА РОЗВИТКУ ДОШКІЛЬНЯТ

Понад 160 порад щодо розвитку дошкільнят, безліч ігор і вправ, якими можна зайняти дітей як вдома, так і в дитсадках – усе це можна знайти на платформі numo.mon.gov.ua, а також у чат-боті НУМО у Viber та Telegram

Ці ресурси запустили Міністерство освіти і науки України та Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Мета сервісів – надати вихователям і батькам інструменти для розвитку в дітей віком 3-6 років необхідних навичок, як-от відповідальність, креативність та безпечна поведінка.

На сайті numo.mon.gov.ua доступна інформація про 16 навичок, важливих для гармонійного розвитку дошкільнят. Серед навичок – сенсорний розвиток, саморегуляція, емоційна компетентність, мовлення тощо. Всього на сайті можна знайти понад 160 порад для гармонійного спілкування з дитиною та її підготовки до школи, а також матеріали для розвитку навичок дотримання санітарних правил і дистанції.

Чат-бот – це віртуальна програма-співрозмовник, яка забезпечує індивідуальний підхід до розвитку кожної дитини. На початку користування чат-ботом батьки заповнюють невелику анкету про дитину, за результатами якої щодня отримують поради, вправи та ігри, які будуть корисні для розвитку їхніх дітей. Поради, які розсилає Numo_bot, формує команда фахівців у сфері психології та педагогіки, яким довіряють освітяни й батьки дошкільнят. Зокрема, це дитячий сімейний психолог Світлана Ройз і експерти Всеукраїнського фонду «Крок за кроком». 

ЮНІСЕФ також підготували короткі анімаційні ролики із простим поясненням, як вихователям спільно з батьками можна поступово розвивати навички дошкільнят. Переглянути їх можна на Youtube-каналі ЮНІСЕФ за посиланням. У роликах є інформація, зокрема, про навички вибору, самоідентифікації та взаємодії з дітьми.

Цікаві заняття та ігри чекають на малечу. Нумо розвивати навички дошкільнят разом!


КОРИСНІ МАТЕРІАЛИ: ЦИФРОВІ ІНСТРУМЕНТИ В ПОМІЧ ВИХОВАТЕЛЮ

«Як зацікавити та утримати увагу дошкільника?» – питання, яке ставить собі кожен вихователь, особливо в часи швидкої зміни інформації та технологій.

У короткому матеріалі від експерток Команди підтримки реформ Міністерства освіти і науки України розповідаємо про те, як створити дидактичний матеріал, який відповідає інтересам та запитам дітей саме із вашої групи за допомогою простих цифрових інструментів.


ECERS-3 В ПОВСЯКДЕННОМУ ЖИТТІ – ПОРАДИ ДЛЯ ПЕДАГОГІВ

ECERS – методика, зосереджена на умовах для розвитку дитини, навколо інтересів якої побудоване оцінювання. Саме по собі оцінювання не впливає на освітнє середовище, але шкала може бути орієнтиром для забезпечення якісного дошкілля. Орієнтуючись на неї, педагогічні працівники та директори закладів дошкільної освіти можуть підвищити якість освітнього процесу.

Експертки Команди підтримки реформ Міністерства освіти і науки України підготували поради про те, як використовувати ECERS-3 у щоденній роботі дитсадка. Питання стосовно ECERS-3 можна поставити у формі за посиланням. Ми відповімо на запитання за допомогою наступних розсилок або під час вебінарів «Якісна дошкільна освіта в Україні».


МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ПЕДАГОГІВ ТА УПРАВЛІНЦІВ

  • Серія вебінарів «Якісна дошкільна освіта в Україні» продовжується. Наступні вебінари відбудуться 9 лютого з 15:00 до 17:00 та 23 лютого з 14:00 до 16:00. Їх можна буде переглянути на Facebook-сторінці Міністерства освіти і науки України. Попередня реєстрація не потрібна.
  • Вебінар «Особливості підготовки до школи дитини з ООП» від Академії Талановитих Керівників відбудеться 15 лютого. Під час події буде йтись, зокрема, про психолого-фізіологічні особливості розвитку дітей з ООП та психологічну готовність дитини до шкільного навчання. Докладніше про подію – тут.
  • 1 та 2 березня Благодійний фонд «Happy Paw» організовує у закладах дошкільної освіти ІІІ Всеукраїнське заняття доброти про гуманне та відповідальне ставлення до тварин. Отримати матеріали для проведення заняття можна за цим посиланням

    Інформацію взято з офіційного сайту Міністерства освіти і науки України:  https://mon.gov.ua/ua

 

 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень